Running therapie

Kern van de Runningtherapie is het gebruik van hardlopen om de psychische conditie te verbeteren. Het hardlopen wordt opgebouwd tot een niveau dat een ontspannen duurloop van een half uur (of meer) mogelijk is. De weg er naar toe is niet altijd leuk of makkelijk, maar als het punt bereikt is levert dat veel voldoening op.

Statistieken laten zien dat veel mensen in onze moderne maatschappij last hebben van stress-gerelateerde klachten. Dat heeft velerlei oorzaken, maar de kern is gelegen in het feit dat de druk om te presteren hoog is. Als we voor een langere periode boven ons niveau worden belast, ontwikkelen we klachten van fysieke en psychische aard. Om daar iets aan te doen staan ons meerdere wegen open. Bekend zijn medicijnen en gesprekken.

Wetenschappelijk onderzoek laat overtuigend zien dat daarnaast regelmatig bewegen de mens goed doet. Dat brengt een aantal processen in ons lichaam op gang, die stoffen produceren waardoor we ons prettiger gaan voelen. De beweger krijgt daarbij een toename in conditie en zelfvertrouwen en een afname van onzekerheid, angsten en depressie. We kunnen letterlijk de stress uit ons lijf lopen. Voor uitgebreide achtergrondinformatie hierover zie www.bewegenvoorjebrein.nl

Voor wie is Runningtherapie?

Runningtherapie is er voor mensen die om verschillende redenen niet makkelijk en op eigen kracht tot bewegen komen. Wanneer je last hebt van de volgende verschijnselen kan Runningtherapie iets voor je zijn:

› Depressie

› Burn-out

› Angst- en paniekaanvallen

› Stress

› Slechte lichamelijke conditie door overgewicht

› Lusteloosheid

› Onbehagen

› Slapeloosheid

Mocht je twijfelen dan kun je altijd overleggen met je huisarts.

Als je gaat lopen breng je van alles bij jezelf in beweging. Dat kan tot resultaat hebben dat je:

› Rustiger wordt in het hoofd

› Een voldaan gevoel ervaart

› Het lichaam ontdekt als iets dat vreugde geeft

› Beter gaat slapen

› Een betere conditie krijgt

› Minder somberte of angst ervaart

› Meer levensvreugde voelt

› Actiever wordt

 

Hoe werkt Running therapie?

Geen praktijk is hetzelfde maar globaal gaat het als volgt:

Het begin

Als je je bij een running therapeut aanmeldt dan maak je samen de balans op hoe je startsituatie er uitziet. Dit doe je o.a. door een kennismakingsgesprek en het invullen van een vragenlijst en het afleggen van een conditietest. Vervolgens maak je samen met de running therapeut een persoonlijk plan waarin staat welke doelen je wilt halen. Het is verstandig de eerste keer ook je sportschoenen mee te nemen om te kijken of ze geschikt zijn om mee hard te lopen.

De cursus

De eerste sessie loop je samen met je running therapeut . Daarna neem je bij voorkeur deel aan kleine groepjes van twee tot vier personen. Samen lopen is gezelliger en je kunt elkaar stimuleren en ervaringen uitwisselen.

In principe duurt de cursus 12 weken en kom je een á twee keer per week naar de therapie-loopgroep. Halverwege evalueer je de voortgang en stel je samen met je running therapeut zo nodig de persoonlijke doelen bij. De voortgang wordt bijgehouden in een hardlooplogboek.

De afronding

Aan het eind stel je samen vast welke vooruitgang is geboekt en of dit in overeenstemming is met je persoonlijke doelen. Na de cursus moet het mogelijk zijn om op eigen houtje hard te lopen. Natuurlijk kun je nog eens bellen of langskomen voor advies, een trainingsschema, een schouderklop of een paar herhalingslessen. Van de mensen die de loopcursus voltooien gaan de meesten door met hardlopen, al dan niet in een loopgroep. In een enkel geval kan het zinvol zijn de running therapie te verlengen.

Maak direct een online afspraak

Behandeling zowel in de praktijk als aan huis. Heeft u liever een medewerker aan de lijn? Neem dan gerust contact op.