Claudicatio intermittens start weer per april 2024!

Wat is claudicatio intermittens?

Claudicatio intermittens is een benaming voor pijn in de benen ten gevolge van een vernauwing of afsluiting van een slagader in de benen. Een vaker genoemde benaming is etalagebenen. De aandoening etalagebenen ontleent haar naam aan het feit dat mensen tijdens het lopen steeds even stil blijven staan vanwege pijn in een been. Om te verbloemen dat er iets aan de hand is, stopt men vaak bij een etalage.

 

Hoe ontstaat claudicatio intermittens?

De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de beenspieren. Slagaderverkalking (atherosclerose) kan vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken. Door de vernauwing kan de bloedstroom onvoldoende toenemen bij inspanning. Er ontstaat dan zuurstoftekort. Bij een tekort aan zuurstof produceren de spieren verzurende afvalstoffen, die pijnkrampen in de spieren veroorzaken.

 

Klachten bij claudicatio intermittens

Pijn tijdens het lopen is het belangrijkste verschijnsel bij etalagebenen. Veel patiënten met claudicatio intermittens voelen zich minder energiek, zijn vaak emotioneler en slapen slechter. Zij voelen zich beperkt in hun (dagelijkse) activiteiten, vooral wat betreft werk, vakantie, huishoudelijke en sociale activiteiten. Andere klachten van een vernauwing kunnen zijn: koude voeten, ontbreken van onderhuidse vetlaag, verlies van haar op voeten en tenen, droge schilferende huid verdikte teennagels, (vaak met schimmelinfectie) en vertraagde nagelgroei.

 

Looptraining bij claudicatio intermittens

Looptraining bij patiënten met claudicatio intermittens heeft tot doel de pijnvrije en de maximale loopafstand te verbeteren. De doorbloeding van de kleinere bloedvaten wordt gestimuleerd, waardoor er meer zuurstofrijk bloed naar de benen wordt verplaats. Hierdoor treden minder of minder snel klachten op in de benen. Een voorwaarde van de looptraining is dat deze met regelmaat gedaan wordt. Ervaring wijst uit dat alleen het advies aan patiënten meegeven om meer te gaan lopen, niet het gewenste resultaat oplevert. Vanwege de pijn wordt vaak te vroeg gestopt en de training wordt niet lang genoeg volgehouden.

Door begeleide looptraining te volgen wordt u gestimuleerd door een fysiotherapeut om het programma vol te houden. Het programma wordt afgestemd op uw eigen niveau. De fysiotherapeut heeft direct de mogelijkheid om uw programma aan te passen en te controleren. Daarnaast komen controle van houding en looppatroon, algemene conditietraining en leefstijladviezen aan bod.

​FlevoFysiotherapie is aangesloten bij het claudicationet om de kwaliteit van de behandelingen te waarborgen en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en wetenschappelijke informatie

Maak direct een online afspraak

Behandeling zowel in de praktijk als aan huis. Heeft u liever een medewerker aan de lijn? Neem dan gerust contact op.