Dry needling

Wat is Dry Needling

Dry needling is een onderdeel van het fysiotherapeutisch handelen en wordt toegepast in aanvulling op de normale fysio- of manueel therapeutische behandeling. Door middel van een speciale techniek worden spierverhardingen (myofasciale triggerpoints) aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. De kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’ ontstaan door ongunstige gebruik van spieren. Hierbij valt te denken aan overbelasting, een ongeluk, maar ook onderbelasting, stress of een slechte voeding.

Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Dry needling is gebaseerdop Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energiebanen’ in het lichaam. Dry needling is geen ‘energiebehandeling’. Bij Dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’, en richt  zich op spierverhardingen die lokaal of op afstand een pijnlijke plek veroorzaken, zoals (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders.

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Bij het prikken kan de spier kort aanspannen. Dat geeft even een soort krampgevoel en soms lokale pijn. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan voorkomen dat u gaat transpireren en u zich moe voelt, maar dat herstelt zich snel.

Patiënten zijn zeer positief over de effecten van Dry needling. Herstel van de klacht is namelijk snel en vaak direct merkbaar. Directe ontspanning en herstel van de stofwisseling in de spier zelf, resulteren in een snelle pijnafname en functieherstel van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kan er gewerkt worden aan de mobiliteit van de gewrichten en aan het verbeteren van kracht en coördinatie.

Dry needling maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Als u aanvullend verzekerd bent vallen ook de kosten voor Dry needling hieronder.

Meer informatie:  Dry Needling Systems

Maak direct een online afspraak

Behandeling zowel in de praktijk als aan huis. Heeft u liever een medewerker aan de lijn? Neem dan gerust contact op.