Orofaciale fysiotherapie

Wat is Orofaciale fysiotherapie (hoofd- hals- en kaakfysiotherapie)?

De orofaciaal fysiotherapeut is een specialist die u helpt bij gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Deze fysiotherapeut wordt hierom ook wel eens aangeduid als kaakfysiotherapeut. De orofaciaal fysiotherapeut is uitgebreid geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuw-aandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied, duizeligheidsklachten en specifieke stoornissen in de nekregio. U kunt op verwijzing van uw tandarts, huisarts of andere medische specialist naar de orofaciaal fysiotherapeut komen, maar u kunt ook zonder verwijzing een afspraak maken.

Met onderstaande klachten kunt u bij de orofaciaal fysiotherapeut terecht:

  • Kaakklachten

  • Klemmen van de kaak en tandenknarsen

  • Pijn in het gelaat, kaak of hoofd

  • Aangezichtsverlamming

  • Hoofdpijnklachten

  • Duizeligheid
  • Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-halsgebied

  • Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanningsfactoren

  • Een knappende kaak

  • Beperkte mondopening of pijn bij kauwen

Als het kauwstelsel niet goed functioneert of overbelast raakt kunt u pijn krijgen in het kaakgewricht en er kan uitstralende pijn naar het oor, hoofd of de kiezen optreden. Veel patiënten merken niet dat zij ongemerkt de tanden of kiezen op elkaar klemmen, lippersen, de tong in het gehemelte persen of nagelbijten. Door het veelvuldig (over)belasten van de kaak kunnen klachten zoals een knappende kaak, stijfheid/spierpijn in de kaak, een beperkte mondopening of hoofdpijnklachten ontstaan. Dit kan spontaan ontstaan of als gevolg van een trauma of ingreep bij de tandarts of kaakchirurg.

Onderzoek

Bij de intake wordt naast het vraaggesprek enkele vragenlijsten afgenomen. Bij het onderzoek wordt de mondholte, het kauwstelsel, wervelkolom en eventueel de hals en schoudergordel beoordeeld. We vragen u van te voren uw tanden te poetsen omdat de fysiotherapeut mogelijk in de mond gaat kijken.

TMD

Temporo Mandibulaire Dysfunctie, ofwel TMD, is een verzamelnaam voor stoornissen van het kaakgewricht. Dit kan komen als gevolg van te hoge spierspanning van de kauwspieren of bijvoorbeeld door het niet goed bewegen van de discus in het kaakgewricht. Hierdoor kan de kaak gaan knappen en soms zelfs niet meer goed openen. Door dat het kaakgewricht zeer nauw tegen de gehoorgang aan licht kan het soms zijn dat kaakgewrichtsklachten als oorpijn ervaren worden. Dit kan de fysiotherapeut middels testen vaststellen.

Behandeling

De fysiotherapeut stelt na aanleiding van het onderzoek samen met u een behandelplan op om de klachten te verbeteren. Middels therapie en oefeningen probeert de therapeut de spierspanning en gewrichtsmobiliteit te verbeteren met als doel dat u weer klachtenvrij kunt functioneren tijdens eten, gapen, praten, tandarts bezoek, etc.

Vergoeding

Voor vergoeding van de behandeling(en) gelden dezelfde voorwaarden als voor reguliere fysiotherapie. Normaal gesproken wordt de therapie betaald vanuit de aanvullende verzekering. Om voor vergoeding in aanmerking te komen is het nodig dat u deze aanvullende verzekering heeft afgesloten bij uw zorgverzekeraar. Voor personen onder de 18 jaar geldt dat de therapie vanuit de basisverzekering wordt vergoed.

Samenwerking

Om u goed te kunnen begeleiden in het herstel proces is het soms nodig dat de orofaciaal therapeut overlegt met uw huisarts, tandarts, kaakchirurg of orthodontist. Als u hier bezwaar tegen heeft vragen wij u dit tijdig kenbaar te maken.

Maak direct een online afspraak

Behandeling zowel in de praktijk als aan huis. Heeft u liever een medewerker aan de lijn? Neem dan gerust contact op.